Jeżeli chcecie upiec
"płaskie" pierniczki, pierniczki, które podczas pieczenia zachowają
swój kształt, ale oczywiście trochę rosną. Pierniczki, które idealnie nadadzą
się do złożenia piernikowego pociągu, zaprzęgu Mikołaja, czy chatki z piernika,
to mam dla Was przepis. Pierniczki wychodzą twarde, oczywiście można je
jeść, ale warto wykorzystać jako świąteczne dekoracje. Ozdoby na choinkę, albo
ozdobne Choinki z piernika.
▼
niedziela, 21 grudnia 2014
czwartek, 11 grudnia 2014
Świąteczna szynka z sosem żurawinowym
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko postna Wigilia. To również Pierwszy i Drugi Dzień Świąt, kiedy to na stołach goszczą mięsa. A jak najprościej nadać mięsu świątecznego charakteru? Doprawić je korzennymi przyprawami i podać ze świątecznym sosem. A jak już mowa o sosie, to gorąco polecam sos żurawinowy, który znalazłam w jednej z książek Nigelii. Połączenie świeżej żurawiny z wiśniówką wydobywa z niej niesamowity smak. Tak przygotowana żurawina idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, serami, czy babką ziemniaczaną. Świąteczna szynka z sosem żurawinowym.
poniedziałek, 24 listopada 2014
Raclette z Newellą
Raclette to jeden z moich
ulubionych pomysłów na przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Przygotowuję
różne składniki i każdy gość dostaje własną tackę, na której sam grilluje
własną kompozycję składników. Ja oczywiście podpowiadam co z czym bym
połączyła, ale to goście decydują co zjedzą. Rozwiązanie idealne- Raclette z
Newellą.
niedziela, 23 listopada 2014
Dyniowe naleśniki
Jesień pachnie dynią. Przynajmniej w koperkowej kuchni. Mała I ją uwielbia i gdy tylko zobaczy w sklepie, to zawsze chce z nią wrócić do domu. Razem wymyślamy, co pysznego zrobimy z dyni tym razem, a możliwości jest wiele... Dyniowe naleśniki są jedną z nich.
piątek, 21 listopada 2014
Cukinia z suszonymi pomidorami i kaszą jaglaną
Za oknem śnieg, a w kuchni pomidory suszone na słońcu, ostatnie cukinie, złocista kasza i śnieżnobiała Newella, czyli białko z jaj kurzych. Jakby na to nie patrzeć, to nasz dzisiejszy obiad stał się łącznikiem pomiędzy słonecznym latem i mroźną zimą. Listopad jest takim dziwnym miesiącem. Lato już dawno za nami, nadchodzą szarobure dni z małą ilością słońca i, aż człowiek zaczyna tęsknić do zimy, białej, mroźnej jasnej. Takiej ze skrzypiącym śniegiem, niebieskim niebem, bałwanem i czerwonymi nosami. Śnieg który pada od wczoraj poprawił nam humory. Niestety nie możemy wyjść ulepić bałwana, bo Mała I zmaga się właśnie z jakimś wirusem, ale udało nam się zrobić coś zimowego. Od dzisiaj karmimy sikorki przylatujące do naszego balkonowego karmnika. Sikorki dostały pozlepiane ziarenka, a na koperkową rodzinę czekała Cukinia z suszonymi pomidorami i kaszą jaglaną.
wtorek, 18 listopada 2014
Misiowe placuszki
Jak pytam Małą I o to, co chce zjeść na śniadanie to odpowiada, że jajko na miękko. Dlatego przestałam pytać, tylko informuję, że dziś będzie jajecznica/ kanapeczki/ owsianka/ placuszki i pytam tylko czy chce mi pomóc w przygotowaniu. Zazwyczaj chce, więc razem odmierzamy, mieszamy, smażymy, układamy. Tak było i w ostatnią niedzielę gdy na leniwe śniadanie postanowiłam zrobić Misiowe placuszki.
sobota, 15 listopada 2014
Sałatka z kaszą gryczaną
Pyszna, sycąca sałatka z kaszą
gryczaną, warzywami, grillowaną Newellą (czyli pasteryzowanym białkiem z jaj
kurzych) i koperkiem, sprawdziła się idealnie jako lunch do pracy dla
koperkowego męża. Staram się o tytuł "żony roku" (nie powinno być
trudno, bo jestem jedyną żoną koperkowego męża), więc od czasu do czasu pakuję
mu coś pysznego do lunchboxa. W prawdzie w pracy ma całkiem fajny bufet, ale
niech poczuje, że żona czasem o niego dba. W lunchboxsie lądują różne rzeczy,
było już sushi, były fikuśne kanapeczki, ale najczęściej są to sałatki- tak
było i tym razem, kiedy do pracy z koperkowym mężem poszła Sałatka z kaszą
gryczaną.
czwartek, 13 listopada 2014
Zupa dyniowa z curry
Gdy za oknem szaro, buro i zimno,
miło jest zjeść coś pysznego, kolorowego i rozgrzewającego. Taka właśnie jest
kremowa zupa dyniowa, która dodatkowo pięknie pachnie curry. Zrobienie jej nie
zajmie zbyt dużo czasu, szczególnie jeżeli mamy w domu zapas musu z pieczonej dyni. Zupa dyniowa z curry.
sobota, 8 listopada 2014
Chipsy z jarmużu
Dopiero niedawno odkryliśmy
jarmuż. Niby słyszałam o nim wcześniej, ale jakoś tak nigdy się nie złożyło i omijałam go podczas zakupów. Do czasu. W końcu trafił do koperkowej kuchni i
wygląda na to, że zagości w niej na dłużej. Na pierwszy ogień wrzucam coś co
zachwyciło Małą I- Chipsy z jarmużu.
środa, 29 października 2014
Roladki z indyka
Pomysł na szybki obiad? Roladki z
indyka, w których można zawinąć swoje ulubione dodatki. Idealnie do tego nadają
się suszone pomidory, świeże listki szpinaku i kremowy serek- który nada
potrawie wyrazu. I serek i suszone pomidory są na tyle intensywne, że właściwie
nie trzeba już używać przypraw. Roladki z indyka ugotowane na parze są soczyste i
delikatne.
niedziela, 26 października 2014
Migdałowe crumble z bananami- dla gości
Crubmle to jeden z najszybszych i
najprostszych deserów. Owoce zapieczone pod kruszoną znakomicie smakują podane
na ciepło. W związku z tym idealnie nadają się jako szynki deser dla
niespodziewanych gości. Nie dość, że szybko się robi, to nawet nie trzeba
czekać aż wystygnie! Kilka prostych składników, parę chwil w kuchni i Migdałowe
crubmle z bananami- dla niespodziewanych gości gotowe.
sobota, 25 października 2014
Kremowa zupa z cukinii
Wielka szkoda, że sezon na cukinię
dobiega końca. Trzeba cieszyć się cukiniami dopóki są dostępne. Tak też robimy.
Jesienne leczo (ostatnio też z dodatkiem dyni) gości u nas co najmniej raz w
tygodniu. Tym razem zrobiłam pyszny krem z cukinii z dodatkiem tymianku. Zrobienie zupy nie trwało dłużej niż pół godziny, a wyszło rewelacyjnie- Kremowa zupa
z cukinii.
sobota, 11 października 2014
Cukinia faszerowana kuskusem
Kuskus to jednak z naszych
ulubionych kasz. Nie dość, że gotowa w kilka minut, i to bez gotowania, to
jeszcze jest na tyle uniwersalna, że znakomicie komponuje się z wieloma
warzywami, mięsami, itp. Świetnie sprawdza się jako farsz do cukinii,
szczególnie takiej fajnej, małej okrągłej. Cukinia faszerowana kuskusem.
wtorek, 7 października 2014
Dyniowa pasta kanapkowa
Pieczona dynia to coś, czego w
koperkowej kuchni nie brakuje. Szczególnie w sezonie dyniowym. Z pieczonej dyni
robimy zupy, pierogi, ciasta, serniki, gofry, a od dziś również pasty kanapkowe.
Kanapki z pastą z pieczonej dyni
są idealną popołudniową przekąską. Pastę łatwo zabrać ze sobą do pracy, a
przygotowanie jej jest proste i mało skomplikowane. Dyniowa pasta kanapkowa.
niedziela, 5 października 2014
Łosoś z chrupiącą skórką
Któregoś pięknego dnia siostra
zapytała mnie co robię ze skórką z łososia. Odpowiedziałam, zgodnie z prawdą,
że wyrzucam, bo niby co mam z nią robić. Moja siostra do niedawna też
wyrzucała, aż obejrzała program Jamiego Olivera, w którym przyrządził łososia z
chrupiącą skórką. Opowiedziała mi jak zrobił to Jamie, a jak robi to ona. Ja
też musiałam spróbować i teraz mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że Łosoś z
chrupiącą skórą, to najlepszy łosoś jakiego jadłam.
wtorek, 23 września 2014
Kotlety jajeczne
Wegetariańskie, bezmięsne kotleciki z samych jajek. Mała „I” je uwielbia i to nie przypadek, bo „jajo” było jednym z jej pierwszych słów. Przy przyrządzaniu potraw z jajek pamiętam zawsze o jednym. Nie używam jajek od kur z chowu klatkowego (oznaczone cyfrą 3). Staram się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu (oznaczone cyfrą 1), ewentualnie z chowu ściółkowego (oznaczone cyfrą 2). Jak mam być szczera, to nie do końca jestem w stanie zauważyć różnicę w smaku między tymi jajkami. Chodzi o głównie o sposób traktowania kur. Różnica w cenie naprawdę nie jest aż tak duża, żeby usprawiedliwiała trzymanie kur w zamkniętych pomieszczeniach, ściśniętych w maleńkich klatkach. Moim zdaniem zdecydowanie lepiej jest zapłacić dosłownie kilka złotych więcej i jeść Kotlety jajeczne z czystym sumieniem :)
piątek, 19 września 2014
Zupa kurkowa
Sezon grzybowy w pełni. Pogoda wręcz wymarzona na leśne spacery, aż żal nie korzystać. A grzyby które znają, rozpoznają chyba wszyscy, to kurki (nawet Mała I umie je zbierać). A co można zrobić z kurek? Można dodać je do jajecznicy, można zrobić z nimi pizzę, zapiekankę, tartę, czy pyszny sos, albo kremową zupę (krem z kurek), tak Zupa kurkowa to mój faworyt.
poniedziałek, 15 września 2014
Raclette z gruszką
Nigdy nie byłam w Szwajcarii. Jeszcze nigdy, bo mam zamiar kiedyś tam pojechać. Koperkowy Mąż już tam był, niedługo i służbowo, ale był. Moje trzy pierwsze skojarzenia ze Szwajcarią to zegarki, noże i sery, że też Koperkowy Mąż przywiózł mi tylko ostatnią pozycję z tej listy ;-) A jak już o serach i o Szwajcarii mowa to nie można zapomnieć o Raclette. Dziś w prawdzie zamiast szwajcarskiego sera jest gorgonzola, ale i tak wyszło pysznie. Dosłownie kilka prostych składników- gorgonzola, indyk, gruszka, winogrona i orzechy włoskie, a tyle możliwości, tyle pysznych kombinacji. Raclette to świetny pomysł na spotkanie z przyjaciółmi, na romantyczną kolację we dwoje i na rodzinny obiad. Zapraszam na Raclette z gruszką.
niedziela, 14 września 2014
Sałatka grecka
Jakby na to nie patrzeć, nasze greckie wakacje skończyły się tydzień temu. Było beztrosko, było leniwie, było gorąco i było pysznie. Pomarańcze, miody, sery, bakłażany, cała masa owoców morza i moja ulubiona sałatka grecka, którą jadłam każdego dnia.
Zrobiliśmy masę zdjęć, odpoczęliśmy jak nigdy, przywieźliśmy smaczne pamiątki dla siebie i najbliższych, a chyba najbardziej cieszy nas to, że w Polsce przywitała nas piękna pogoda. Może nie jest tak ciepło jak w Grecji, ale słoneczko poprawia humor i pomaga pogodzić się z nadchodzącym końcem lata.
A wracając do smaków wakacji, zapraszam na Sałatkę grecką.
Zrobiliśmy masę zdjęć, odpoczęliśmy jak nigdy, przywieźliśmy smaczne pamiątki dla siebie i najbliższych, a chyba najbardziej cieszy nas to, że w Polsce przywitała nas piękna pogoda. Może nie jest tak ciepło jak w Grecji, ale słoneczko poprawia humor i pomaga pogodzić się z nadchodzącym końcem lata.
A wracając do smaków wakacji, zapraszam na Sałatkę grecką.
piątek, 15 sierpnia 2014
Steki z kangura
Razem z koperkowym mężem staramy
się co jakiś czas próbować nowych rzeczy, tym razem był to kangur. Jak smakuje
kangur? Jak kangur. Ciemne mięso o intensywnym, dominującym smaku. Podobno
bardzo zdrowe, na pewno całkiem smaczne i warte spróbowania.
Postanowiłam usmażyć teki na
patelni grillowej, z małą ilością dodatków, żeby nie zagłuszyć smaku mięsa. Jeżeli mięso z kangura jeszcze raz wpadnie do koperkowej kuchni, będę bardziej odważna
w kulinarnych eksperymentach. Tymczasem zapraszam na proste Steki z kangura.
poniedziałek, 11 sierpnia 2014
Koktajl z arbuza
Upały zadomowiły się u nas na
dobre. Czasem przejdzie jakaś burza, słońce schowa się za chmurami na jakiś
czas, ale za chwile i tak robi się gorąco. Co zrobić… Taki mamy klimat…
Trzeba sobie radzić. Trzeba dużo
pić, trzeba się chłodzić, a najlepiej połączyć jedno i drugie i wypić coś
chłodnego, np. taki Koktajl z arbuza.
niedziela, 10 sierpnia 2014
Sałatka szwedzka
Robienie przetworów na zimę
to już tradycja w koperkowej kuchni. Lubię zamykać w słoikach skarby
lata i cieszyć się nimi, gdy na podwórku szaro i ponuro…
Robię najróżniejsze dżemy i inne przetwory (na blogu jest już sporo przepisów), ale jedną z naszych ulubionych pozycji jest Sałatka szwedzka.
środa, 18 czerwca 2014
Burgery z łososia
Wakacje za pasem, sezon grillowy w
pełni. Nic tylko siedzieć na jeziorkiem i grillować. A co grillujemy tym razem?
Burgery. I to nie byle jakie burgery, bo rybne, a konkretnie Burgery z łososia.
poniedziałek, 26 maja 2014
Martini z lodem
Idealny drink na upalne dni. I
idealny pomysł na smakowe kostki lodu, które nadają się nie tylko do drinków,
ale też do bezalkoholowych napojów. Do Martini idealnie pasuje cytryna, mięta i
woda gazowana- właśnie takie połączenie lubię najbardziej. Zapraszam na idealne
Martini z lodem.
piątek, 23 maja 2014
Truskawki z galaretką
Imprezowa wersja galaretki z
truskawkami. Tylko dla dorosłych! Zaskoczenie gości gwarantowane. Truskawki z
galaretką w środku idealnie sprawdzają się w ciepłe, wiosenne wieczory. Trzeba
tylko uważać z ilością, bo prawie wcale nie czuć w nich alkoholu.
Truskawki z galaretką.
czwartek, 22 maja 2014
Kremowa zupa z zielonych szparagów
Sezon na szparagi jest tak krótki,
że staramy się wykorzystać go najlepiej jak umiemy. Szparagi pieczone, gotowane,
na zimno, na ciepło, w zapiekance, zupie, sałatce. Nieskończona ilość
możliwości. Tym razem zrobiłam zupę z zielonych szparagów. Bez żadnych innych
warzyw. Tylko szparagi, bulion i śmietana. Wyszła przepyszna Kremowa zupa z
zielonych szparagów.
poniedziałek, 19 maja 2014
Łosoś, koperek i olej rzepakowy, czyli Pierogi z łososiem
Pierogi najfajniej jest robić w
dwie osoby. Jedna osoba przygotowuje farsz, a druga ciasto. Jedna osoba wałkuje
i wycina kółka, a druga nakłada farsz i zlepia pierogi. Do gotowania wystarczy
już jedna osoba, ale do zjadania przyda się już cała rodzina.
Moim patentem, wyniesionym z
rodzinnego domu, na to, żeby pierogi nie sklejały się podczas gotowania, jest
wlanie niewielkiej ilości oleju rzepakowego do garnka w którym będą gotowały
się pierogi. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego
jak kupuję olej, to właśnie rzepakowy. A wracając do pierogów, to najbardziej lubię
to, że pasuje do nich prawie dowolny farsz, na słodko, na słono, mięso, ser,
owoce, warzywa, grzyby, kasze, a nawet ryby. Tym razem zrobiłam przepyszne
Pierogi z łososiem i olejem rzepakowym.
piątek, 16 maja 2014
Kasza jaglana zapiekana z owocami
Kasza jaglana na słodko. Słodkie
śniadanie, lub pyszny deser. Możliwości jest wiele, a jedna smaczniejsza od
drugiej. Zainspirowałam się przepisem na kaszę jaglaną zapiekaną ze śliwkami,
znalezionym w „Kuchni Polskiej” wydanej w 1971 roku, i upiekłam 6 porcji kaszy z
rabarbarem i truskawkami. Kasza jaglana zapiekana z owocami, zapraszam.
środa, 14 maja 2014
Kotlety jagnięce z kością
Jagnięcina nie gości na naszym
stole zbyt często, a szkoda, bo bardzo ją lubimy. Niestety nie tak prosto jest
u nas kupić jagnięcinę, ale jak już się uda, to robimy coś pysznego. Jak kotleciki
które mieliśmy ostatnio na obiad. Zainspirowałam się tym przepisem i zrobiłam
Kotlety jagnięce z kością.
środa, 7 maja 2014
Fish and chips, czyli ryba z frytkami
Koperkowy mąż ostatnio kilka razy
był służbowo w Londynie. Nie miał za
wiele czasu na zwiedzania, zakupy i inne tego typu atrakcje, ale jak na dobrego
męża i ojca przystało wracał z prezentami dla żony i córki. Angielską kuchnię
podsumował jednym słowem: „groszek”. Dostawał go do prawie każdego posiłku, jak
sam określił, albo w postaci jędrnych ziarenek, albo„rozpaćkanej pulpy”. Żałował, że nie udało mu się spróbować jednej
z bardziej znanych brytyjskich potraw- ryby z frytkami. No ale od czego ma się
taką dobrą żonę jak ja… No i od czego mamy Internet. Przeszukałam masę blogów,
a przepis który najbardziej przypadł mi do gustu znalazłam tu.
Fish and chips, czyli ryba z
frytkami
niedziela, 4 maja 2014
Czekoladowo- migdałowe ciasto z mascarpone
Ser mascarpone, kakao,
migdały. Czekoladowe ciasto z kremowym nadzieniem i migdałowym posmakiem. Mielone
migdały, likier migdałowy, kakao i kremowy ser. Wiele można powiedzieć o tym
cieście, ale co by nie mówić- najsmaczniejsze jest z filiżanką pysznej kawy. Bo
tylko kawy brakuje do przepysznego Czekoladowo-migdałowego ciasta z mascarpone.
sobota, 19 kwietnia 2014
Jajka faszerowane na ciepło
Jeden z moich smaków dzieciństwa.
Nie gościły na naszym stole często, może właśnie dlatego tak dobrze je
wspominam. Pierwszy raz zrobiłam je sama. Zawsze myślałam, że przekrajanie
ugotowanych jajek, razem ze skorupkami, jest zbyt trudne, a przygotowanie jajek
faszerowanych w skorupkach jest zbyt pracochłonne, ale okazało się, że wcale
nie jest tak źle. Jajka faszerowane na ciepło to bardzo fajna przekąska, nie
tylko na wielkanocne śniadanie.
niedziela, 13 kwietnia 2014
Grahamki
Mieszkamy dosłownie kilka kroków
od świetnej piekarni. Robią tam świetne chleby (najróżniejsze), bułki,
bagietki, drożdżówki, ale grahamki jakoś im nie wychodzą. Zdecydowanie nie są
takie jakie pamiętam z leniwych, weekendowych śniadań w rodzinnym domu. Długo
szukałam przepisu idealnego, znalazłam na blogu Moje Wypieki. Po wielu próbach
opracowałam moją wersję przepisu. Zapraszam na Grahamki.
sobota, 12 kwietnia 2014
Żurek w chlebie
W wielu domach żurek, lub biały
barszcz są „obowiązkowym daniem wielkanocnym”. Podstawą żurku jest zakwas.
Jeżeli mamy dobry zakwas, to będziemy mieli pyszny żurek- prosta sprawa. Żurek
z białą kiełbasą lub z jajkiem ugotowanym na twardo, a najlepiej i z tym i z
tym i ze sporą ilością suszonego majeranku…
Jeżeli żurek podaję w chlebie, to rezygnuję z dodania ziemniaków do
zupy. A skąd wziąć chlebek do żurku? Ja piekę sama (przepis na miseczki chlebowe), ale można też kupić nieduże chlebki w piekarniki. Żurek w chlebie.
poniedziałek, 7 kwietnia 2014
Kremowa zupa z białych warzyw
Do koperkowej kuchni trafił,
pierwszy w tym roku, pęczek szparagów. Zawsze wiosną przypominam sobie, jak
bardzo tęskniłam za szparagami. Tym razem były białe szparagi i Mała „I” poprosiła
o białą zupę. Proszę bardzo- Kremowa zupa z białych warzyw powstała dosłownie w
parę chwil.
piątek, 4 kwietnia 2014
Fasolka po bretońsku
Wiosna przyszła. Kwiatki rosną,
ptaszki śpiewają, słoneczko świeci, tylko jakoś tak zimno ciągle. Chodzimy na
długie spacery, wracamy naładowani wiosenną energią, ale i zmarznięci. Po
powrocie do domu mamy ochotę na coś rozgrzewającego, dlatego dziś będzie
Fasolka po bretońsku.
poniedziałek, 10 marca 2014
Wielkanocny pasztet zajęczy
Nazwanie tego pasztety zajęczym to
drobne nadużycie, bo w składzie nie ma zające, ale przepyszny pasztet jest
upieczony w formie w kształcie wielkanocnego zajączka.
Wielkanocny pasztet zajęczy
środa, 5 marca 2014
Jajka zapiekane w toście
Podobno „Środa to mała sobota!” To
hasło ma pokazać, że nawet w środku tygodnia, kiedy zazwyczaj mamy mniej czasu
niż w weekend, można zjeść ciekawe i zdrowe śniadanie.
Ważne, żeby użyć świeżych,
zdrowych składników i połączyć je robiąc pyszne i mało skomplikowane śniadanie.
Takie właśnie są Jajka zapiekane w toście, do których idealnie pasuje szklanka
soku pomarańczowego.
poniedziałek, 3 marca 2014
Chowder z boczkiem i kukurydzą
Jedna z moich absolutnie
ulubionych zup. Pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłam ją na blogu Ewy. Popatrzyłam
na składniki- boczek, kukurydza, ziemniaki, cebula, bulion, mleko (!) i pomyślałam,
że nie, że co jak co, ale to nie może się udać… Akurat miałam w domu wszystkie
składniki, stwierdziłam, że jeszcze żaden przepis Ewy mnie nie zawiódł i postanowiłam
zaryzykować. To połączenie smaków okazało się strzałem w dziesiątkę! Zupa jest
przepyszna, lubię ją ja, lubi ją Koperkowy Mąż i lubi ją Mała I. Wszystkim
smakuje więc od czasu do czasu gości w koperkowej kuchni lekko odmieniony
Chowder z boczkiem i kukurydzą.
czwartek, 27 lutego 2014
środa, 26 lutego 2014
Róże karnawałowe
Róże karnawałowe robi się z
takiego samego ciasta jak faworki, nawet tak samo się smaży, tylko nieco
inaczej tnie się rozwałkowane ciasto, a smażone, posypane cukrem pudrem
ciasteczka ozdabia się jeszcze konfiturą, dżemem lub owocami z syropu. Bardzo
ładnie się prezentują i są równie pyszne jak faworki. Zapraszam na Róże
karnawałowe.
wtorek, 25 lutego 2014
Faworki
Niezwykle kruche, pewnie stąd
nazwa chrusty, pyszne, ale dość pracochłonne, typowe karnawałowe słodkości.
Idealne na nadchodzący Tłusty Czwartek. Pamiętam jak robiła je moja babcia-
moją rolą było posypywanie usmażonych faworków cukrem pudrem. Dziś pierwszy raz
zrobiłam je sama (może nie do końca sama, bo Mała I dzielnie mi asystowała w
swoim fartuszku). I wyszły takie jak mojej babci. To pewnie dzięki przepisowi
ze starej „Kuchni Polskiej”. Zapraszam
na Faworki.
poniedziałek, 24 lutego 2014
Maciek
Ostatni weekend mieliśmy spędzić w
moim rodzinnym mieście. Mieliśmy między innymi spotkać się z Maciusiem. W
planach był wspólny wypad do parku i zwierzyńca, a potem zabawa w domu. Miałam
porobić dzieciom zdjęcia i wstawić tu małą relację. Niestety Mała I
rozchorowała się i musieliśmy zostać w domu. Wyjazd przełożony, a ja wstawiam
kilka zdjęć wakacyjnych…
niedziela, 23 lutego 2014
Mleko kokosowe
Mleka kokosowego używam dość
często. Dodaję je do koktajli owocowych, obowiązkowo do curry i do wielu innych
dań. Z kupieniem mleka kokosowego w puszce raczej nie ma problemu, można znaleźć
je w prawie każdym sklepie spożywczym. Równie łatwo można je zrobić w domu-
wystarczy mieć blender, wiórki kokosowe i wodę. Zapraszam na domowe Mleko
kokosowe.
sobota, 22 lutego 2014
Koktajl ananasowo-kokosowy
Ananas i kokos to idealny duet-
sprawdzone i potwierdzone w koperkowej kuchni ;-)
Tylko dwa składniki a taki pyszny
koktajl. Mała I dodatkowo była zachwycona tym, że koktajl jest w jej ulubionym,
żółtym kolorze. Koktajl ananasowo- kokosowy.
czwartek, 20 lutego 2014
Pralinki z marcepanem
Pozostając w pralinkowym klimacie
zapraszam na słodkie czekoladki wypełnione marcepanem. Marcepan, kandyzowane
owoce, gorzka czekolada i cukrowe ozdoby- z kilku prostych składników powstały
przepyszne Pralinki z marcepanem.
środa, 19 lutego 2014
Czekoladowe pralinki z mascarpone
Samodzielnie wykonane czekoladki,
wypełniony pysznym kremem z serka mascarpone mogą być idealnym pomysłem na
prezent. Wcześniej trzeba się zaopatrzyć w formę do pralinek (ja mam silikonową
i jest super), oraz pędzel (mój też jest silikonowy- łatwo się myje i nie
wypadają z niego włosy), przyda się też rękaw cukierniczy, ale można zastąpić
ją foliowym woreczkiem (raczej takim grubszym, jak do mrożenia). Małą I najbardziej ucieszył etap dekorowania
gotowych pralinek. Ja chciałam tylko na niektórych narysować kolorowe
serduszka, ale moja córeczka stwierdziła, że to za mało ;-) Zapraszam na domowe
Pralinki czekoladowe z mascarpone.
poniedziałek, 10 lutego 2014
Kotleciki z kurczaka
Placuszki z kurczaka z dodatkiem
warzyw. Można do nich dodać składniki które akurat mamy w lodówce. Pyszne będą
z oliwkami, marynowanymi warzywami, lub np. pieczarkami. U mnie zawsze
obowiązkowo jest seler naciowy, który nadaje bardzo fajny posmak i kukurydza,
którą uwielbia Mała I :) Kotleciki z kurczaka najlepsze są na ciepło, ale
sprawdzają się też jako zimna przekąska.
niedziela, 9 lutego 2014
Koktajl z kiwi
Owocowe koktajle ostatnio coraz
częściej goszczą w koperkowej kuchni. Próbujemy najróżniejszych kombinacji
smakowych i chętnie wykorzystujemy mleko roślinne. Połączenie kiwi z bananem i
mlekiem migdałowym to był strzał w dziesiątkę! Dlatego chętnie podzielę się z
Wami przepisem na Koktajl z kiwi.
sobota, 8 lutego 2014
Sernik pomarańczowy z czekoladą
Kremowy, przepyszny, mocno pomarańczowy
sernik upieczony na kakaowym spodzie, pokryty genialnym kremem pomarańczowym i
posypany gorzką czekoladą. Inspiracją był ten sernik z bloga Moje Wypieki.
Smaki idealnie się ze sobą komponują, a zjedzenie kawałka takiego sernika do
porannej kawy poprawia humor na cały dzień- sprawdzone :-) Zapraszam na Sernik
pomarańczowy z czekoladą.