Pomysł na szybki obiad? Roladki z
indyka, w których można zawinąć swoje ulubione dodatki. Idealnie do tego nadają
się suszone pomidory, świeże listki szpinaku i kremowy serek- który nada
potrawie wyrazu. I serek i suszone pomidory są na tyle intensywne, że właściwie
nie trzeba już używać przypraw. Roladki z indyka ugotowane na parze są soczyste i
delikatne.
środa, 29 października 2014
niedziela, 26 października 2014
Migdałowe crumble z bananami- dla gości
Crubmle to jeden z najszybszych i
najprostszych deserów. Owoce zapieczone pod kruszoną znakomicie smakują podane
na ciepło. W związku z tym idealnie nadają się jako szynki deser dla
niespodziewanych gości. Nie dość, że szybko się robi, to nawet nie trzeba
czekać aż wystygnie! Kilka prostych składników, parę chwil w kuchni i Migdałowe
crubmle z bananami- dla niespodziewanych gości gotowe.
sobota, 25 października 2014
Kremowa zupa z cukinii
Wielka szkoda, że sezon na cukinię
dobiega końca. Trzeba cieszyć się cukiniami dopóki są dostępne. Tak też robimy.
Jesienne leczo (ostatnio też z dodatkiem dyni) gości u nas co najmniej raz w
tygodniu. Tym razem zrobiłam pyszny krem z cukinii z dodatkiem tymianku. Zrobienie zupy nie trwało dłużej niż pół godziny, a wyszło rewelacyjnie- Kremowa zupa
z cukinii.
sobota, 11 października 2014
Cukinia faszerowana kuskusem
Kuskus to jednak z naszych
ulubionych kasz. Nie dość, że gotowa w kilka minut, i to bez gotowania, to
jeszcze jest na tyle uniwersalna, że znakomicie komponuje się z wieloma
warzywami, mięsami, itp. Świetnie sprawdza się jako farsz do cukinii,
szczególnie takiej fajnej, małej okrągłej. Cukinia faszerowana kuskusem.
wtorek, 7 października 2014
Dyniowa pasta kanapkowa
Pieczona dynia to coś, czego w
koperkowej kuchni nie brakuje. Szczególnie w sezonie dyniowym. Z pieczonej dyni
robimy zupy, pierogi, ciasta, serniki, gofry, a od dziś również pasty kanapkowe.
Kanapki z pastą z pieczonej dyni
są idealną popołudniową przekąską. Pastę łatwo zabrać ze sobą do pracy, a
przygotowanie jej jest proste i mało skomplikowane. Dyniowa pasta kanapkowa.
niedziela, 5 października 2014
Łosoś z chrupiącą skórką
Któregoś pięknego dnia siostra
zapytała mnie co robię ze skórką z łososia. Odpowiedziałam, zgodnie z prawdą,
że wyrzucam, bo niby co mam z nią robić. Moja siostra do niedawna też
wyrzucała, aż obejrzała program Jamiego Olivera, w którym przyrządził łososia z
chrupiącą skórką. Opowiedziała mi jak zrobił to Jamie, a jak robi to ona. Ja
też musiałam spróbować i teraz mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że Łosoś z
chrupiącą skórą, to najlepszy łosoś jakiego jadłam.
Subskrybuj:
Posty (Atom)