Idealny drink na upalne dni. I
idealny pomysł na smakowe kostki lodu, które nadają się nie tylko do drinków,
ale też do bezalkoholowych napojów. Do Martini idealnie pasuje cytryna, mięta i
woda gazowana- właśnie takie połączenie lubię najbardziej. Zapraszam na idealne
Martini z lodem.
poniedziałek, 26 maja 2014
piątek, 23 maja 2014
Truskawki z galaretką
Imprezowa wersja galaretki z
truskawkami. Tylko dla dorosłych! Zaskoczenie gości gwarantowane. Truskawki z
galaretką w środku idealnie sprawdzają się w ciepłe, wiosenne wieczory. Trzeba
tylko uważać z ilością, bo prawie wcale nie czuć w nich alkoholu.
Truskawki z galaretką.
czwartek, 22 maja 2014
Kremowa zupa z zielonych szparagów
Sezon na szparagi jest tak krótki,
że staramy się wykorzystać go najlepiej jak umiemy. Szparagi pieczone, gotowane,
na zimno, na ciepło, w zapiekance, zupie, sałatce. Nieskończona ilość
możliwości. Tym razem zrobiłam zupę z zielonych szparagów. Bez żadnych innych
warzyw. Tylko szparagi, bulion i śmietana. Wyszła przepyszna Kremowa zupa z
zielonych szparagów.
poniedziałek, 19 maja 2014
Łosoś, koperek i olej rzepakowy, czyli Pierogi z łososiem
Pierogi najfajniej jest robić w
dwie osoby. Jedna osoba przygotowuje farsz, a druga ciasto. Jedna osoba wałkuje
i wycina kółka, a druga nakłada farsz i zlepia pierogi. Do gotowania wystarczy
już jedna osoba, ale do zjadania przyda się już cała rodzina.
Moim patentem, wyniesionym z
rodzinnego domu, na to, żeby pierogi nie sklejały się podczas gotowania, jest
wlanie niewielkiej ilości oleju rzepakowego do garnka w którym będą gotowały
się pierogi. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego
jak kupuję olej, to właśnie rzepakowy. A wracając do pierogów, to najbardziej lubię
to, że pasuje do nich prawie dowolny farsz, na słodko, na słono, mięso, ser,
owoce, warzywa, grzyby, kasze, a nawet ryby. Tym razem zrobiłam przepyszne
Pierogi z łososiem i olejem rzepakowym.
piątek, 16 maja 2014
Kasza jaglana zapiekana z owocami
Kasza jaglana na słodko. Słodkie
śniadanie, lub pyszny deser. Możliwości jest wiele, a jedna smaczniejsza od
drugiej. Zainspirowałam się przepisem na kaszę jaglaną zapiekaną ze śliwkami,
znalezionym w „Kuchni Polskiej” wydanej w 1971 roku, i upiekłam 6 porcji kaszy z
rabarbarem i truskawkami. Kasza jaglana zapiekana z owocami, zapraszam.
środa, 14 maja 2014
Kotlety jagnięce z kością
Jagnięcina nie gości na naszym
stole zbyt często, a szkoda, bo bardzo ją lubimy. Niestety nie tak prosto jest
u nas kupić jagnięcinę, ale jak już się uda, to robimy coś pysznego. Jak kotleciki
które mieliśmy ostatnio na obiad. Zainspirowałam się tym przepisem i zrobiłam
Kotlety jagnięce z kością.
środa, 7 maja 2014
Fish and chips, czyli ryba z frytkami
Koperkowy mąż ostatnio kilka razy
był służbowo w Londynie. Nie miał za
wiele czasu na zwiedzania, zakupy i inne tego typu atrakcje, ale jak na dobrego
męża i ojca przystało wracał z prezentami dla żony i córki. Angielską kuchnię
podsumował jednym słowem: „groszek”. Dostawał go do prawie każdego posiłku, jak
sam określił, albo w postaci jędrnych ziarenek, albo„rozpaćkanej pulpy”. Żałował, że nie udało mu się spróbować jednej
z bardziej znanych brytyjskich potraw- ryby z frytkami. No ale od czego ma się
taką dobrą żonę jak ja… No i od czego mamy Internet. Przeszukałam masę blogów,
a przepis który najbardziej przypadł mi do gustu znalazłam tu.
Fish and chips, czyli ryba z
frytkami
niedziela, 4 maja 2014
Czekoladowo- migdałowe ciasto z mascarpone
Ser mascarpone, kakao,
migdały. Czekoladowe ciasto z kremowym nadzieniem i migdałowym posmakiem. Mielone
migdały, likier migdałowy, kakao i kremowy ser. Wiele można powiedzieć o tym
cieście, ale co by nie mówić- najsmaczniejsze jest z filiżanką pysznej kawy. Bo
tylko kawy brakuje do przepysznego Czekoladowo-migdałowego ciasta z mascarpone.
Subskrybuj:
Posty (Atom)