Co dobrego można zrobić z
migdałów? Mleko! Mleko roślinne to ostatnio dość modny temat. Na sklepowych
półkach można znaleźć najróżniejsze mleka- sojowe, ryżowe, owsiane, kokosowe,
czy właśnie migdałowe. Moim zdaniem doskonale zastępują krowie mleko w wielu
napojach i potrawach. Często wzbogacają dania, dodając wyrazu swoim smakiem.
Mleka roślinne mają jedną zasadniczą wadę- najzwyczajniej w świecie są drogie. Zdecydowanie
taniej wychodzi zrobienie takiego mleka w domu. To wcale nie jest trudne, ani
skomplikowane. Przepis na mleko migdałowe znalazłam „na kotlecie”. Mleko
migdałowe jest przepyszne. Znakomicie sprawdza
się w koktajlach owocowych, ciastach, naleśnikach itp. Można je pić jako zwykły
napój, polecam z dodatkiem kakao, albo posłodzone miodem. Zapraszam na Mleko
migdałowe.
▼
czwartek, 30 stycznia 2014
środa, 29 stycznia 2014
Bananowy koktajl z mango
Koktajle owocowe to coś co
koperkowa rodzina baaardzo lubi. Koktajle są pyszne, zdrowe, dostarczają całą
masę witamin, a picie takiego gęstego koktajlu przez słomkę, to znakomite
ćwiczenie logopedyczne dla Małej I. Bananowy koktajl z mango.
poniedziałek, 27 stycznia 2014
Ostra zupa z krewetkami
Kiedyś przyszli do nas znajomi i
ugotowali nam przepyszną tajską zupę z krewetkami. Zupa posmakowała nam tak
bardzo, że na dobre zadomowiła się w koperkowej kuchni. Zrobiłam ją już tyle
razy, że udało mi się znaleźć najlepszą dla nas kombinację składników. Uwielbiamy
krewetki, niestety nie możemy kupić u nas świeżych, ale znaleźliśmy duże,
mrożone krewetki królewskie w pancerzykach- są przepyszne i można z nich
wyczarować wiele pysznych dań, jak np. Ostra zupa z krewetkami.
sobota, 25 stycznia 2014
Orange Curd- krem pomarańczowy
Lemon Curd już był, teraz czas na
pomarańcze. Krem zrobiłam z myślą o przepysznym serniku pomarańczowym (przepis
wkrótce na blogu). Można go wykorzystać jako dodatek do ciast i deserów,
gofrów, czy np. śniadaniowych placuszków. Świetnie będzie też smakował z
ciepłym tostem. Gotowy Orange Curd można przechowywać w lodówce, w szczelnie
zamkniętym słoiczku przez tydzień (może nawet dłużej, ale nas po tygodniu po
prostu się skończył). Orange Curd- dla wielbicieli pomarańczy.
niedziela, 19 stycznia 2014
Zupa z soczewicy, cieciorki i pomidorów
Czerwona soczewica od czasu do
czasu gości w koperkowej kuchni. Robimy z niej pasztet, farsz do pierogów,
podajemy do obiadu, lub, jak w tym przypadku, dodajemy do zupy. Ciecierzyca to zupełnie inna bajka. Cieciorkę wprost uwielbiam i dodaję ją do czego tylko mogę :) A chyba najbardziej lubię pastę z ciecierzycy. A wracając do mojej dzisiejszej zupy, to taka zupa z soczewicy i cieciorki świetnie
rozgrzewa po śniegowych szaleństwach i daje masę energii na kolejne zimowe
zabawy. Pyszna, wegetariańska Zupa z soczewicy, cieciorki i pomidorów.
piątek, 3 stycznia 2014
Kurczak faszerowany żurawiną z gruszkami
Koperkowa rodzina lubi kurczaki,
szczególnie te nadziane czymś fajnym :) Pomysł na farsz do kurczaka (czy innego
mięsa) zazwyczaj wymyślam po przeglądzie
kuchennych szafek i lodówki. Tak było i tym razem. Lubimy połączenie mięsa w
owocami, dlatego żurawina i gruszka zostały wybrane w pierwszej kolejności do
tego pomarańcza, orzechy laskowe i wypełniacz w postaci bułki tartej. Kurczak faszerowany
żurawiną z gruszkami wyszedł pyszny i soczysty i doskonale smakował podany z
michą zielonej sałaty.
środa, 1 stycznia 2014
Noworoczne kanapeczki
Sylwestrowe przekąski w postaci kanapeczek
z pastą jajeczną ze szczypiorkiem i pastą jajeczną z awokado, które doskonale
nadają się również na noworoczne śniadanie.
Wystarczy z kanapek powycinać
cyferki (foremkami do wykrawania ciasteczek) i poukładać je tak, żeby utworzyły
Stary i Nowy Rok :-)
Składając najserdeczniejsze
życzenia wszystkiego co najlepsze zapraszam na Noworoczne kanapeczki