Nie wiem jak to się mogło stać, że
na moim koperkowym blogu do tej pory nie zamieściłam przepisu na najbardziej
koperkową potrawę świata, jaką jest oczywiście zupa koperkowa. Zup koperkowych
jest wiele, ale jeden przepis jest szczególny, bo pochodzi z gazety wydanej w
lipcu 1913 roku! Znalazłam go na bardzo fajnym portalu 100 lat temu.pl. Zupa
koperkowa.
Dobrą garstkę świeżego aromatycznego drobno posiekanego koperku udusić z łyżką masła, mieć przygotowany dobry rosół, na jedną osobę wziąść najmniej łyżkę śmietany z dodaniem małej ilości mąki, śmietane tę sparzyć gorącym rosołem, dodać koperek,
zagotować na wydaniu, do wazy gdzie ma być zlana zupa rozbić z małą łyżeczką wody zimnej kilka żółtek licząc jedno żółtko na osobę i wlać gorącą zupę do wazy— do zupy tej daje się kaszkę pokrajaną w kostkę lub grzaneczki.
Nasz Dom (Tygodnik mód i powieści) 5/11-07-1913
Składniki:
Pęczek koperku
Łyżka masła klarowanego
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki
3 żółtka
1 łyżeczka zimnej wody
Grzanki z czerstwego pieczywa
Wykonanie:
Posiekany koperek podsmażamy przez
parę minut na łyżce masła. Śmietanę mieszamy z mąką i zalewamy gorącym
bulionem, dokładnie mieszamy i dodajemy koperek z masłem. Po dokładnym
wymieszaniu zagotowujemy i doprawiamy ewentualnie doprawiamy do smaku solą i
pieprzem. Do wazy wbijamy 3 żółtka ze sparzonych wcześniej jajek. Dolewamy
zimną wodę i całość roztrzepujemy. Żółtka zalewamy gorącą zupą, mieszamy i
wlewamy do talerzy. Podajemy z grzankami.
więcej stuletnich przepisów znajdziecie na 100lattemu.pl
więcej stuletnich przepisów znajdziecie na 100lattemu.pl
Ale super zupa , muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam, polecam :) Byłam zaskoczona tym ile smaku z koperku wydobyło podduszenie go na maśle.
UsuńŚwietnie się czyta takie stare przepisy - maja niepowtarzalny styl:)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię czytać stare przepisy :)
Usuńnie jadłam jeszcze takiej. ale zapisałam sobie, chętnie skosztuję.
OdpowiedzUsuńPolecam, jest bardzo fajna :)
Usuńnajcudowniejsza w smaku zupa koperkowa, jaką kiedykolwiek wymyślono!
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100 % :-)
UsuńZupka koperkowa to jedna z moich ulubionych zup wiosną. Ponadto czytałam gdzieś że koperek ma bardzo dużo żelaza (ale nie jestem pewna czy to prawda). Super przepis!
OdpowiedzUsuń