Kiedy piękne lato zamienia się w
deszczową jesień, w koperkowej kuchni znacznie częściej gości rosół. Powodów do
zrobienia rosołu może być wiele. Kończy się zapas bulionu w zamrażalniku,
któryś z domowników zaczyna chorować, albo mamy ochotę na jakieś danie z
wykorzystaniem gotowanego mięsa. Np. gdy chcemy zjeść na obiad wołowinę w sosiechrzanowym, to zabieram się za Rosół drobiowo-wołowy.
Składniki:
1 skrzydło w indyka
Ok. 600g wołowiny
4 marchewki
2 pietruszki
Seler
Por
2 cebula
Pęczek natki pietruszki
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
Sól i pieprz do smaku
Woda
Makaron jajeczny
Wykonanie:
Wszystkie warzywa obieramy i
dokładnie myjemy. Selera i pora przekrajamy na pół.
Do dużego garnka wkładamy umyte
mięso, dodajemy warzywa (oprócz cebuli), ziele angielskie, ziarenka pieprzu i
listki laurowe, zalewamy zimną wodą (tak, żeby przykryła wszystkie składniki) i
zaczynamy gotować. Cebulę „przypalamy” kładąc ją na suchej, rozgrzanej patelni.
Przypiekamy tak po parę chwil z każdej strony i przekładamy do garnka z zupą, wkładamy
też pół pęczka pietruszki. Garnek przykrywamy i gotujemy tak na średnim ogniu
przez ok. 3 godziny. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy też
już pokroić warzywa na mniejsze kawałki, żeby się przyjemniej jadło. Rosół
podajemy z ugotowanym makaronem jajecznym (u nas ze względu na Małą I, króluje
makaron literki) i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz