Ogórki z dodatkiem curry to
najnowsze odkrycie koperkowej kuchni. Przepis znalazłam tu, ale oczywiście
ogórki zrobiłam troszkę po mojemu. Wyszły pyszne, tak pyszne, że dziś robię
kolejną partię i jestem pewna, że co roku będę do nich wracać. Ogórki curry są słodkie, jędrne i pachną curry. Idealnie nadają się jako przekąska, lub
dodatek do obiadu, a myślę, że jeszcze nie jedna sałatka z nimi powstanie. Ogórki
konserwowe curry.
wtorek, 23 lipca 2013
piątek, 19 lipca 2013
Korniszony z chili
Po przetworach słodkich, czas na ostre :) Malutkie ogórki,
zalewa octowa i papryczki chili. Ostrość „gotowego produktu” możemy sobie
regulować dodając więcej lub mniej papryczek do słoika. Tak przygotowane domowe
korniszony mogą być wyrazistą przekąską, albo dodatkiem do jakiejś ciekawej
sałatki. Korniszony z chili.
środa, 17 lipca 2013
Truskawki z wanilią
Sezon na przetwory w pełni. Może
to trochę dziwne, ale słoikowanie sezonowych owoców i warzyw odpręża mnie ;-)
Koperkowy mąż się z tego śmieje, ale jak przyjdzie co do czego, to zajada
domowe przetwory, aż mu się uszy trzęsą.
Postanowiłam połączyć truskawki z
wanilią i był to strzał w dziesiątkę. Zrobiłam sok truskawkowy do rozcieńczania
wodą i truskawki w syropie (dużo truskawek, mało syropu). Zapraszam na
Truskawki z wanilią.
wtorek, 16 lipca 2013
Pieczony łosoś i ziemniaczane puree z limonką
Tak jakoś w koperkowej kuchni się
układa, że rybę na obiad mamy ze 2 razy w tygodniu, a chyba nie ma prostszego sposobu
na rybę niż łosoś prosto z pieca. Szybko i pysznie- tak lubimy najbardziej. A
co podać do pieczonego łososia? Ja proponuję puree ziemniaczane z dodatkiem
limonki, a do tego oczywiście tradycyjna „micha sałaty”. Pieczony łosoś i
ziemniaczane puree z limonką.
poniedziałek, 1 lipca 2013
Dżem truskawkowo-rabarbarowy
Truskawki z rabarbarem to takie
klasyczne połączenie znane w prawie każdym polskim domu. Niestety i sezon na
rabarbar i sezon na truskawki nie trwa zbyt długo, na szczęście oba te sezony „zachodzą”
na siebie. Trzeba tylko wyczuć odpowiedni moment, kiedy truskawki są już na
tyle słodkie i tanie, że spokojnie można robić z nich przetwory, a rabarbar
jest jeszcze dostępny na straganach i można się zabierać za robienie pysznego
dżemu. Dżem truskawkowo- rabarbarowy rozpoczyna sezon na przetwory w koperkowej
kuchni :-)
Subskrybuj:
Posty (Atom)