Składniki:
16 zielonych szparagów
8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
oliwa
Wykonanie:
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i jeżeli mają twardą skórkę, to obieramy je do 1/3 wysokości- nie więcej. Każdy z plasterków szynki przekrajamy na pół i połową plasterka ciasno owijamy dół każdego szparaga.
Szparagi w szynce układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Skrapiamy je również oliwą z wierzchu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez ok. 15 minut do momentu aż szynka ładnie się zarumieni.
Smak szynki jest na tyle intensywny, że szparagów nie trzeba niczym doprawiać.
Ewcia, fajny patent na szparagi :)) mąż bedzie na pewno zachwycony :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko,
Olinka - Smakowy Raj
Mój mąż szczęśliwie należy do tych "wszystkożernych", więc z prawie każdego posiłku jest bardzo zadowolony ;-) Ale te szparagi wyjątkowo mu odpowiadały :)
UsuńPozdrawiam :)