niedziela, 28 kwietnia 2013
No to klops...
Jak pogoda się nie poprawi, to z naszych
majówkowych planów wyjdzie klops. No może nie będzie tak tragicznie, ale oczyma
wyobraźni widziałam już koperkową rodzinę spacerującą brzegiem morza. I tak
będziemy spacerować, najwyżej w ciut cieplejszych kurtkach niż planowaliśmy. W
każdym razie trzymamy kciuki za poprawę pogody. A w koperkowej kuchni- klops,
ale udany ;-) Swoją drogą dlaczego tak dobre danie nazywa się jak porażka? Pieczeń
rzymska to właściwie to samo, a o ile lepiej brzmi. My robimy klops- bo bez
jajka na twardo w środku. Klops to bardzo fajna sprawa. Robi się szybko. Można
pokroić go na grube plastry i zjeść na ciepło, jako obiad, a resztę, po
ostudzeniu jeść zamiast wędliny na kanapkach.
środa, 24 kwietnia 2013
Hamburgery
Domowe bułki do hamburgerów, kotlety z wołowiny usmażone na patelni grillowej, ulubione dodatki i domowe
hamburgery gotowe. A takie domowe
hamburgery to bardzo fajny pomysł na rodzinny obiad. Kiedy wszyscy razem siedzą
przy dużym stole, jedzą rękoma, i wcale nie martwią się tym, że ktoś ma brodę
ubrudzoną ketchupem :-) Hamburgery.
piątek, 12 kwietnia 2013
Fondant czekoladowy
Dzisiaj obchodzimy jedno z
najsmaczniejszych świąt- Dzień Czekolady. Trzeba to jakoś uczcić, a babeczki z
płynną czekoladą wydają się być idealną propozycją na tę okazję. Zainspirowana
tym przepisem zrobiłam moją wersję babeczek czekoladowych z cynamonem. Cały
sekret, podobnie jak przy babeczkach z płynnym kajmakiem, to odpowiedni czas
pieczenia. Babeczki pieczone nawet minutę za długo będę równie pyszne, ale już
bez płynnej czekolady w środku. Fondat czekoladowy z cynamonem- zapraszam.
wtorek, 9 kwietnia 2013
Bułeczki hamburgerowe
Czasem robimy sobie jakiegoś
domowego „fast fooda”, który w koperkowej kuchni bardziej podpada pod „slow fooda”,
bo wszystko staram się zrobić sama. Na blogu White Plate znalazłam świetny
przepis Marthy Stewart na genialne bułeczki do hamburgerów. Są dokładnie taki
jak mają być- zupełnie inne niż kajzerki, mają odpowiednią strukturę, po prostu
idealnie komponują się w hamburgerze z innymi dodatkami. Robię również nieco
zdrowsze, pełnoziarniste bułki do hamburgerów, ale te Bułeczki hamburgerowe,
które dziś tu prezentuję, smakują podobnie do tych klasycznych buł sprzedawanych
w Fast foodach.
sobota, 6 kwietnia 2013
Sałatka z ananasem
Mała I zdecydowanie nie jest
niejadkiem. Jest otwarta na nowe smaki, chętnie próbuje nowych potraw i bardzo
rzadko grymasi. Oczywiście są rzeczy, które lubi bardziej lub mniej. Nie
przepada za twarożkiem, za to sałatka z ananasem jest absolutnie ulubioną
sałatką Małej I. Zawsze pomaga mi ją przyrządzić. Wrzuca składniki do miski,
odrobinkę podjadając przy okazji, doprawia ze mną sos i potem całość dokładnie
miesza. Sałatka z ananasem, zwana
również sałatką konserwową ;-) do tego domowa bagietka i kolacja idealne wg
Małej I gotowa :-)
Subskrybuj:
Posty (Atom)