Składniki:
270ml ciepłej wody
2 łyżki oleju
1 i ½ łyżeczki soli
2 łyżki cukru
150g mąki pszennej
300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 łyżeczka drożdży instant
Wykonanie:
Do pojemnika maszyny do pieczenia chleba wlewamy ciepłą
wodę, dolewamy olej. Wsypujemy sól i cukier. Mieszamy ze sobą obie mąki i
wsypujemy do maszyny. W mące robimy niewielkie wgłębienie do którego wsypujemy
drożdże. Wybieramy program do pieczenia chleba pełnoziarnistego i gotowe :)
Upieczony bochenek chleba będzie ważył ok. 700g
Małej „I” chleb tak smakował, że musiała zjeść kawałek jak
tylko skończyłam robić mu zdjęcia :-) Dodam, że była już po kolacji ;-)
Koniecznie musze skorzystać z tego przepisu.Orkiszowej mąki u mnie dużo, maszyna do chleba tez ale brakło dobrego przepisu.Dziekuje.
OdpowiedzUsuńOstatnie zdjęcia są boskie! Cudne a chlebek piękny!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
super widać że chlebek smakował ;)
OdpowiedzUsuńwłaśnie korzystam z tego przepisu ;) ale zamieniłam drożdze suszone na swieże ;-) nie moge sie doczekać...
OdpowiedzUsuńMy ten chlebek pieczemy od czasu do czasu, robię z suszonych drożdży z lenistwa, żeby nie "marnować" czasu na zrobienie rozczynu ;-)
UsuńZrobiłam chlebek wg Pani przepisu, nastawiłam w moim automacie ( z lidla) program "2" czyli razowe... i chleb w ogóle nie wyrósł, chociaż jest bardzo smaczny, to bardzo płaski (4-5 cm). Czy Pani też używa programu do pieczywa razowego czy jakiegoś innego? Nie wiem, gdzie zrobiłam błąd :(
OdpowiedzUsuńMam inną maszynę do chleba, i zawsze ten chlebek piekę ustawiając program do pieczywa pełnoziarnistego. Może w maszynie z lidla trzeba wybrać jakiś dłuższy program, ciężko mi powiedzieć.
UsuńA może skoro nie wyrósł, to winne były drożdże?
Cieszę się, że chlebek smakował :)
Właśnie piękę chlebek wg Twojego przepisu. Tzn. moja maszyna wyrobiła ciasto, potem włożyłam do foremki,żeby podwoiła swoją objętość, teraz "siedzi" w piekarniku!!! Pozdrawiam!!! Acha, zapomniałam dodać, zamiast cukru, dodałam miód i dorzuciłam ziarenka słonecznika i pestki dynii. Pozdrawiam!!!! :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę chlebek wg Twojego przepisu. Tzn, maszyna wyrobiła ciasto, potem włożyłam do foremki wyłożonej papierem, wierzch zwilżyłam mlekiem, posypałam ziarnem słonecznika. Zapomniałam wspomniec, że zamiast cukru, dodałam miód, dorzuciłam ziarno słonecznika i pestki słonecznika. Po zwiększeniu swojej objętości foremkę z ciastem chlebowym włozyłam do piekarnika. I czekam..... :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńSuper, z miodem i pestkami pewnie będzie przepyszny :)
UsuńPozdrawiam :)
Witam upiekłam dzisiaj ale z jasnej orkiszowej bardzo dobry tyle ze jaśniutki .Dzięki za przepis i pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńKrynia
Bardzo się cieszę, że wyszedł :) To jest jeden z moich ulubionych chlebów bez zakwasu. Pozdrawiam
UsuńCzy ktoś piekł chleb bez mąki pszennej, prawdopodobnie jest zdrowy bez mąki pszennej
OdpowiedzUsuńA czy 1 lyzeczka drożdzy instant to jest po prostu 1 opakowanie czyli 8g? Czy więcej?. Moje doświadczenia z pieczeniem w automacie na drożdżach instant jest takie ze albo w przepisie jest mieszanka chlebowa (maja w sobie zwykle jeszcze dodatki m.in suchy zakwas) albo chleb nie rośnie. W tym wypadku- dałem 2 torebki drożdży i nie wyrósł na programie 3 godz 40 min (pełnoziarniste i razowe).
OdpowiedzUsuń1 łyżeczka drożdży to mniej niż 8g. Do maszyny miałam dołączoną taką niedużą miarkę, z jednej strony była 1 łyżeczka, a z drugiej łyżka. Jak piekę chleb w maszynie to używam tej miarki do odmierzania ilości cukru, soli, oleju, czy właśnie drożdży.
UsuńJeszcze mi się nie zdarzyło, żeby chleb nie urósł. Może to to jednak wina drożdży, może będzie lepiej z drożdżami innego producenta.
Wszystkie składniki w maszynie :) Zobaczymy co z tego wyrośnie :)
OdpowiedzUsuńWyszedł przepięknie :) jak u Pani, teraz tylko musi ostygnac bo gorący :) ale już się nie mogę doczekać
OdpowiedzUsuńTen chleb jest GENIALNY, zachwycił całą moją rodzinę.
OdpowiedzUsuńTen chleb jest genialny, zachwycił całą moją rodzinkę, chociaż zazwyczaj kręcili nosem na pieczywo pełnoziarniste. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńWłaśnie będę robiła ten chlebek po raz drugi - za pierwszym razem pięknie rósł, ale pod koniec pieczenia opadl i był strasznie wklęsły (nie wiem czego to wina). Nastawiłam program do pełnoziarnistego, ustawilam 750 g, zobaczyy, może tym razem będzie lepiej, bo smak był ok, tylko brzydko wyglądał ;)
OdpowiedzUsuńRobilam kilka razy dodalam mąkę kamut, zakwas I ziarna obłędny polecam
OdpowiedzUsuńW święta zrobiłam chlebek orkiszowy z Pani przepisu - nie doczekał godziny jak znikł po prostu domownicy byli zachwyceni. W tym tygodniu zrobiłam z innego przepisu z internetu i..... 3/4 bochenka do tej pory mi zostało a moj narzeczony stwierdził ze pierwszy był milion razy lepszy 😊 także jednogłośnie pani chlebek został wpisany w przepisy rodzinne DZIEKUJEMY!!!! 💓
OdpowiedzUsuń