Malibu
Składniki:
200g wiórków kokosowych
250ml spirytusu
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (411g)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
Wykonanie:
Wiórki kokosowe przesypujemy do szczelnego pojemnika (może
być duży słoik), zalewamy spirytusem. Zamykamy, potrząsamy i odstawiamy na 3
dni (kilka razy dziennie należy potrząsnąć pojemnikiem).
Po trzech dniach zlewamy spirytus, a wiórki kokosowe
dokładnie odciskamy (one dość mocno napęcznieją od alkoholu)- ja wiórki
przełożyłam do woreczka z tetry i poprosiłam silnego męża, żeby dokładnie
wycisnął :-)
W innym naczyniu mieszamy mleko słodzone z niesłodzonym i
kokosowym i maleńkim strumieniem wlewamy „odzyskany” spirytus. Mieszamy i
przelewamy do butelek. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin, żeby smaki się
przegryzły.
Kokosanki
Składniki:
Wiórki kokosowe, które zostały po odciśnięciu z nich
alkoholu
3 białka
4 łyżki cukru pudru
Szczypta soli
Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dosypujemy
cukier puder i jeszcze ubijamy mikserem przez parę minut. Dosypujemy wiórki
kokosowe, mieszamy łyżką i za pomocą łyżki do lodów wykładamy porcje masy na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 150 stopni. Włączamy
termoobieg i pieczemy przez 15 minut. Wyłączymy
piekarnik i studzimy kokosanki przy uchylonych drzwiczkach.
Piłam kiedyś domowe - pycha :)
OdpowiedzUsuń