niedziela, 27 stycznia 2013

Marchewka z groszkiem

Duszona marchewka to taki obiadowy klasyk. Z groszkiem lub bez, idealnie pasuje do kotleta ;-) Pewnie dlatego można dostać ją w każdym barze mlecznym. Mąkę pszenną zastąpiłam kukurydzianą- sprawdza się znakomicie i nadaje całkiem fajnego, kukurydzianego posmaku. Marchewka z groszkiem raz!

Składniki:
4 marchewki
1 szklanka mrożonego groszku
½ szklanki wody
2 łyżki masła
Łyżka mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki cukru
¼ łyżeczki soli

Wykonanie:
Obrane i umyte marchewki kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do rondelka, dodajemy łyżkę masła i wlewamy wodę. Przykrywamy i gotujemy przez 15 minut na niedużym ogniu. Dodajemy rozmrożony groszek i po wymieszaniu dusimy jeszcze przez 5 minut.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy przez pół minuty.
Do rondelka z marchewką i groszkiem dodajemy mąkę z masłem, cukier i sól. Całość dokładnie mieszamy, gotujemy przez 2 minuty i marchewka z groszkiem gotowa :-)


3 komentarze:

  1. zdecydowany smak dzieciństwa, uwielbiam <3 teraz dodaję jeszcze kukurydzy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię taką samą:) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mozna wykorzystac tez mrozona marchewke, juz pokrojona w kostke. Groszku mrozonego nie trzeba rozmrazac, tylko dodac do goracej marchewki, bo groszek przed mrozeniem juz byl gotowany. Zasmazki wogole nie trzeba, samo maslo wystarczy.

    OdpowiedzUsuń