sobota, 7 lipca 2012

Wyluzowany, nadziany kurczak

Wyluzowanie kurczaka wcale nie jest aż tak skomplikowane jak się wydaje. W internecie można znaleźć masę filmików pokazujących krok po kroku jak się do tego zabrać. Ja pierwszy raz luzowałam kurczaka oglądając ten film i gorąco go polecam. Do tego przepisu zostawiamy kości w nogach i skrzydłach, więc jest jeszcze prościej. Można też pominąć etap wyciągania kości i nadziać całego kurczaka, smakowo będzie bardzo podobnie, ale taki  faszerowany kurczak bez kości znacznie przyjemniej się kroi.

Zrobicie jak chcecie :) w każdym razie Wyluzowany, nadziany kurczak smakuje najlepiej w towarzystwie pieczonych warzyw

Składniki:
Kurczak ważący ok. 1,5 kg
Nadzienie:
Pęczek natki pietruszki
Cebula
2 ząbki czosnku
50g prażonych orzeszków ziemnych
½ łyżeczki soli
Marynata:
3 łyżki oleju
Łyżeczka musztardy francuskiej
2 łyżki soku pomarańczowego
3 łyżki mieszanki przypraw do mięsa

Wykonanie:
Z umytego kurczaka usuwamy kości, zostawiając tylko kości w nogach i skrzydełkach. Odcinamy także nadmiar skóry i tłuszczu.
Posiekaną pietruszkę wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy obraną pokrojoną cebulę i obrany czosnek, dodajemy orzechy, sól i całość miksujemy na gładką masę.
Kurczaka rozkładamy na desce, na piersiach kładziemy nadzienie. Zawijamy kurczaka do pierwotnego kształtu i związujemy nitką, żeby nie rozpadł się.
Mieszamy olej z musztardą, sokiem i przyprawami. Powstałą marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1,5 godziny, a następnie odkrywamy, zwiększamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Podajemy z pieczonymi warzywami.


2 komentarze:

  1. bardzo dobrze, że dalas ten film. Nie wpadałam, że na YT cos takiego mozna znaleźć. Teraz to ja będe tez luzować.

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń