Składniki:
Udziec z indyka
2 litry wody
1/3 szklanki soli
Łyżka cukru
½ łyżeczki pieprzu czarnego
½ łyżeczki pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
5 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
Łyżeczka nasion kolendy
Łyżeczka kminu rzymskiego
Łyżeczka ziarenek gorczycy białej
Wykonanie:
Z udźca zdejmujemy skórę i wycinamy kość. Mięso zawijamy i związujemy sznurkiem, żeby po ugotowaniu ładnie wyglądało. Jak kupimy np. ładny kawałek szynki, to nic z nim nie musimy robić :)
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, pieprz czarny i ziołowy, cukier, obrany czosnek, majonez, ziele angielskie, listki laurowe, kolendrę, kmin i gorczycę. Mieszamy, z majonezu utworzą się kuleczki- tak właśnie ma być, gotujemy i studzimy. Wkładamy mięso, czekamy aż się zagotuje i gotujemy przez 5 minut. Wyłączamy gaz i zostawiamy garnek na całą noc. Rano znów włączamy palnik, jak zacznie się gotować, to gotujemy przez 5 minut, wyłączamy i zostawiamy mięso w garnku do całkowitego ostygnięcia. Prawda, że proste?
Zamierzam właśnie jutro zrobić, bo przepis rzeczywiście fantastyczny. ;) Twoja wygląda idealnie, na pewno smaczna! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest na prawdę rewelacyjny :) Po tej wedlinie nie ma już śladu, dziś wieczorem będe robić znowu, tym razem z piersi z indyka :)
Usuńfajne:) tym bardziej ze tak ciezko kupic jakas dobra w sklepie:)
OdpowiedzUsuńJa często kupuję udziec taki już bez kości i mnie właśnie oświeciłaś :)Czekam na relację jak smakuje pierś czy nie będzie za sucha.
OdpowiedzUsuńPierś wyszła całkiem smaczna, ale jenak ciut za sucha, wędlina z udźca wyszła zdecydowanie lepsza
Usuńschab wychodzi z tego po prostu obłedny!!! Zawsze z mężem mamy ochotę zjeść na ciepło i nie czekać aż wystygnie... Przepis znam od dawna ale piewrszy raz trafiłam na niego w internecie> Polecam, genialny!!
OdpowiedzUsuńrobiłam z takiego przepisu schab i w ogóle stwierdziłam, że czas najwyższy przestac kupować wędliny i zacząć samemu piec, gotować
OdpowiedzUsuńczy czas gotowania nie jest za krótki?boję się że się nie uda.i czy musi być majonez??????jestem na diecie dukana
OdpowiedzUsuńCzas gotowania nie jest za krótki. Mięso wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut studzimy i ponownie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut i studzimy.
UsuńNie wiem czy majonez musi być, ja zawsze robię z majonezem (z tego co widzę inni też), wdaje mi się, że majonez zmiękcza mięso, nie wiem czy bez niego domowa wędlina się uda.
Dziękuję za odpowiedź ,spróbuję:)
OdpowiedzUsuńCzy pieprz ma być cały, czy zmielony? Czosnek cały, czy przeciśnięty?
OdpowiedzUsuńPieprz mielony, a czosnek w ząbkach
UsuńDziękuję :) Jutro zrobię :)
UsuńDo zrobienia wędliny użyłam schabu (skorzystałam z podpowiedzi osób wcześniej wypowiadających się, ponieważ nie mam wprawy w "oporządznaiu" mięsa typu udziec z indyka).
UsuńDobór przypraw jest obłędny, fantastycznie smakują zwłaszcza te części wędliny które miały największą styczność z wywarem.
Niestety, samo mięso wyszło suche i twarde :(
Naprawdę trzeba popracować konkretnie szczęką, żeby pogryźć choćby cienki plasterek.
Nie wiem, w czym rzecz? Schab był dobrej jakości, pilnowałam czasów. Czy dłuższe gotowanie w przyszłości pomogłoby, czy zaszkodziło?
A może jednak trzeba "trzymać się" tego udźca?
Ciężko jest mi powiedzieć, co było nie tak z tym schabem.
UsuńRobiłam mięso w ten sposób wiele razy. Udziec z indyka, szynka wieprzowa, schab i łopatka wieprzowa zawsze wychodziły super, tylko pierś z indyka nie wyszła mi najlepiej- była za sucha. Pilnuję, żeby kawałek mięsa ważył ok 2 kg (tak od 1800g do 2 kg zazwyczaj).