niedziela, 21 grudnia 2014

Choinki z piernika

Jeżeli chcecie upiec "płaskie" pierniczki, pierniczki, które podczas pieczenia zachowają swój kształt, ale oczywiście trochę rosną. Pierniczki, które idealnie nadadzą się do złożenia piernikowego pociągu, zaprzęgu Mikołaja, czy chatki z piernika, to mam dla Was przepis. Pierniczki wychodzą twarde, oczywiście można je jeść, ale warto wykorzystać jako świąteczne dekoracje. Ozdoby na choinkę, albo ozdobne Choinki z piernika.



czwartek, 11 grudnia 2014

Świąteczna szynka z sosem żurawinowym

Święta Bożego Narodzenia to nie tylko postna Wigilia. To również Pierwszy i Drugi Dzień Świąt, kiedy to na stołach goszczą mięsa. A jak najprościej nadać mięsu świątecznego charakteru? Doprawić je korzennymi przyprawami i podać ze świątecznym sosem. A jak już mowa o sosie, to gorąco polecam sos żurawinowy, który znalazłam w jednej z książek Nigelii. Połączenie świeżej żurawiny z wiśniówką wydobywa z niej niesamowity smak. Tak przygotowana żurawina idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, serami, czy babką ziemniaczaną. Świąteczna szynka z sosem żurawinowym.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...