środa, 29 października 2014

Roladki z indyka

Pomysł na szybki obiad? Roladki z indyka, w których można zawinąć swoje ulubione dodatki. Idealnie do tego nadają się suszone pomidory, świeże listki szpinaku i kremowy serek- który nada potrawie wyrazu. I serek i suszone pomidory są na tyle intensywne, że właściwie nie trzeba już używać przypraw. Roladki z indyka ugotowane na parze są soczyste i delikatne.


niedziela, 26 października 2014

Migdałowe crumble z bananami- dla gości

Crubmle to jeden z najszybszych i najprostszych deserów. Owoce zapieczone pod kruszoną znakomicie smakują podane na ciepło. W związku z tym idealnie nadają się jako szynki deser dla niespodziewanych gości. Nie dość, że szybko się robi, to nawet nie trzeba czekać aż wystygnie! Kilka prostych składników, parę chwil w kuchni i Migdałowe crubmle z bananami- dla niespodziewanych gości gotowe.


sobota, 25 października 2014

Kremowa zupa z cukinii

Wielka szkoda, że sezon na cukinię dobiega końca. Trzeba cieszyć się cukiniami dopóki są dostępne. Tak też robimy. Jesienne leczo (ostatnio też z dodatkiem dyni) gości u nas co najmniej raz w tygodniu. Tym razem zrobiłam pyszny krem z cukinii z dodatkiem tymianku. Zrobienie zupy nie trwało dłużej niż pół godziny, a wyszło rewelacyjnie- Kremowa zupa z cukinii.


sobota, 11 października 2014

Cukinia faszerowana kuskusem

Kuskus to jednak z naszych ulubionych kasz. Nie dość, że gotowa w kilka minut, i to bez gotowania, to jeszcze jest na tyle uniwersalna, że znakomicie komponuje się z wieloma warzywami, mięsami, itp. Świetnie sprawdza się jako farsz do cukinii, szczególnie takiej fajnej, małej okrągłej. Cukinia faszerowana kuskusem.


wtorek, 7 października 2014

Dyniowa pasta kanapkowa

Pieczona dynia to coś, czego w koperkowej kuchni nie brakuje. Szczególnie w sezonie dyniowym. Z pieczonej dyni robimy zupy, pierogi, ciasta, serniki, gofry, a od dziś również pasty kanapkowe.
Kanapki z pastą z pieczonej dyni są idealną popołudniową przekąską. Pastę łatwo zabrać ze sobą do pracy, a przygotowanie jej jest proste i mało skomplikowane. Dyniowa pasta kanapkowa.


niedziela, 5 października 2014

Łosoś z chrupiącą skórką

Któregoś pięknego dnia siostra zapytała mnie co robię ze skórką z łososia. Odpowiedziałam, zgodnie z prawdą, że wyrzucam, bo niby co mam z nią robić. Moja siostra do niedawna też wyrzucała, aż obejrzała program Jamiego Olivera, w którym przyrządził łososia z chrupiącą skórką. Opowiedziała mi jak zrobił to Jamie, a jak robi to ona. Ja też musiałam spróbować i teraz mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że Łosoś z chrupiącą skórą, to najlepszy łosoś jakiego jadłam.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...