poniedziałek, 26 maja 2014

Martini z lodem

Idealny drink na upalne dni. I idealny pomysł na smakowe kostki lodu, które nadają się nie tylko do drinków, ale też do bezalkoholowych napojów. Do Martini idealnie pasuje cytryna, mięta i woda gazowana- właśnie takie połączenie lubię najbardziej. Zapraszam na idealne Martini z lodem.


piątek, 23 maja 2014

Truskawki z galaretką

Imprezowa wersja galaretki z truskawkami. Tylko dla dorosłych! Zaskoczenie gości gwarantowane. Truskawki z galaretką w środku idealnie sprawdzają się w ciepłe, wiosenne wieczory. Trzeba tylko uważać z ilością, bo prawie wcale nie czuć w nich alkoholu.
Truskawki z galaretką.


czwartek, 22 maja 2014

Kremowa zupa z zielonych szparagów

Sezon na szparagi jest tak krótki, że staramy się wykorzystać go najlepiej jak umiemy. Szparagi pieczone, gotowane, na zimno, na ciepło, w zapiekance, zupie, sałatce. Nieskończona ilość możliwości. Tym razem zrobiłam zupę z zielonych szparagów. Bez żadnych innych warzyw. Tylko szparagi, bulion i śmietana. Wyszła przepyszna Kremowa zupa z zielonych szparagów.


poniedziałek, 19 maja 2014

Łosoś, koperek i olej rzepakowy, czyli Pierogi z łososiem

Pierogi najfajniej jest robić w dwie osoby. Jedna osoba przygotowuje farsz, a druga ciasto. Jedna osoba wałkuje i wycina kółka, a druga nakłada farsz i zlepia pierogi. Do gotowania wystarczy już jedna osoba, ale do zjadania przyda się już cała rodzina.
Moim patentem, wyniesionym z rodzinnego domu, na to, żeby pierogi nie sklejały się podczas gotowania, jest wlanie niewielkiej ilości oleju rzepakowego do garnka w którym będą gotowały się pierogi. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jak kupuję olej, to właśnie rzepakowy. A wracając do pierogów, to najbardziej lubię to, że pasuje do nich prawie dowolny farsz, na słodko, na słono, mięso, ser, owoce, warzywa, grzyby, kasze, a nawet ryby. Tym razem zrobiłam przepyszne Pierogi z łososiem i olejem rzepakowym.


piątek, 16 maja 2014

Kasza jaglana zapiekana z owocami

Kasza jaglana na słodko. Słodkie śniadanie, lub pyszny deser. Możliwości jest wiele, a jedna smaczniejsza od drugiej. Zainspirowałam się przepisem na kaszę jaglaną zapiekaną ze śliwkami, znalezionym w „Kuchni Polskiej” wydanej w 1971 roku, i upiekłam 6 porcji kaszy z rabarbarem i truskawkami. Kasza jaglana zapiekana z owocami, zapraszam.


środa, 14 maja 2014

Kotlety jagnięce z kością

Jagnięcina nie gości na naszym stole zbyt często, a szkoda, bo bardzo ją lubimy. Niestety nie tak prosto jest u nas kupić jagnięcinę, ale jak już się uda, to robimy coś pysznego. Jak kotleciki które mieliśmy ostatnio na obiad. Zainspirowałam się tym przepisem i zrobiłam Kotlety jagnięce z kością.


środa, 7 maja 2014

Fish and chips, czyli ryba z frytkami

Koperkowy mąż ostatnio kilka razy był  służbowo w Londynie. Nie miał za wiele czasu na zwiedzania, zakupy i inne tego typu atrakcje, ale jak na dobrego męża i ojca przystało wracał z prezentami dla żony i córki. Angielską kuchnię podsumował jednym słowem: „groszek”. Dostawał go do prawie każdego posiłku, jak sam określił, albo w postaci jędrnych ziarenek, albo„rozpaćkanej pulpy”.  Żałował, że nie udało mu się spróbować jednej z bardziej znanych brytyjskich potraw- ryby z frytkami. No ale od czego ma się taką dobrą żonę jak ja… No i od czego mamy Internet. Przeszukałam masę blogów, a przepis który najbardziej przypadł mi do gustu znalazłam tu.
Fish and chips, czyli ryba z frytkami


niedziela, 4 maja 2014

Czekoladowo- migdałowe ciasto z mascarpone

Ser mascarpone, kakao, migdały. Czekoladowe ciasto z kremowym nadzieniem i migdałowym posmakiem. Mielone migdały, likier migdałowy, kakao i kremowy ser. Wiele można powiedzieć o tym cieście, ale co by nie mówić- najsmaczniejsze jest z filiżanką pysznej kawy. Bo tylko kawy brakuje do przepysznego Czekoladowo-migdałowego ciasta z mascarpone.


   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...