wtorek, 23 lipca 2013

Ogórki konserwowe curry

Ogórki z dodatkiem curry to najnowsze odkrycie koperkowej kuchni. Przepis znalazłam tu, ale oczywiście ogórki zrobiłam troszkę po mojemu. Wyszły pyszne, tak pyszne, że dziś robię kolejną partię i jestem pewna, że co roku będę do nich wracać. Ogórki curry są słodkie, jędrne i pachną curry. Idealnie nadają się jako przekąska, lub dodatek do obiadu, a myślę, że jeszcze nie jedna sałatka z nimi powstanie. Ogórki konserwowe curry.



piątek, 19 lipca 2013

Korniszony z chili

Po przetworach słodkich, czas na ostre :) Malutkie ogórki, zalewa octowa i papryczki chili. Ostrość „gotowego produktu” możemy sobie regulować dodając więcej lub mniej papryczek do słoika. Tak przygotowane domowe korniszony mogą być wyrazistą przekąską, albo dodatkiem do jakiejś ciekawej sałatki. Korniszony z chili.


środa, 17 lipca 2013

Truskawki z wanilią

Sezon na przetwory w pełni. Może to trochę dziwne, ale słoikowanie sezonowych owoców i warzyw odpręża mnie ;-) Koperkowy mąż się z tego śmieje, ale jak przyjdzie co do czego, to zajada domowe przetwory, aż mu się uszy trzęsą.
Postanowiłam połączyć truskawki z wanilią i był to strzał w dziesiątkę. Zrobiłam sok truskawkowy do rozcieńczania wodą i truskawki w syropie (dużo truskawek, mało syropu). Zapraszam na Truskawki z wanilią.


wtorek, 16 lipca 2013

Pieczony łosoś i ziemniaczane puree z limonką

Tak jakoś w koperkowej kuchni się układa, że rybę na obiad mamy ze 2 razy w tygodniu, a chyba nie ma prostszego sposobu na rybę niż łosoś prosto z pieca. Szybko i pysznie- tak lubimy najbardziej. A co podać do pieczonego łososia? Ja proponuję puree ziemniaczane z dodatkiem limonki, a do tego oczywiście tradycyjna „micha sałaty”. Pieczony łosoś i ziemniaczane puree z limonką.


poniedziałek, 1 lipca 2013

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Truskawki z rabarbarem to takie klasyczne połączenie znane w prawie każdym polskim domu. Niestety i sezon na rabarbar i sezon na truskawki nie trwa zbyt długo, na szczęście oba te sezony „zachodzą” na siebie. Trzeba tylko wyczuć odpowiedni moment, kiedy truskawki są już na tyle słodkie i tanie, że spokojnie można robić z nich przetwory, a rabarbar jest jeszcze dostępny na straganach i można się zabierać za robienie pysznego dżemu. Dżem truskawkowo- rabarbarowy rozpoczyna sezon na przetwory w koperkowej kuchni :-)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...