środa, 12 czerwca 2013

Serowe tartaletki z rabarbarem

W książce Nigelli „Jak być domową boginią” znalazłam przepis na bardzo fajną tartę z rabarbarem. Przepis zaciekawił mnie, ponieważ spód do tarty jest bez jajek, a z serem. Użyłam więcej mąki niż Nigella, bo ciasto strasznie się lepiło. Jak zwykle zmniejszyłam ilość cukru i tłuszczu, a jedną dużą tartę zamieniłam na 4 dużo mniejsze Serowe tartaletki z rabarbarem


wtorek, 11 czerwca 2013

Zupa kalafiorowa

Mała „I”, prawdopodobnie po swojej Chrzestnej, uważa, że dzień bez zupy to dzień stracony. Może to rzeczywiście jest rodzinne- mój dziadek kiedyś mawiał „Jedzcie zupę, bo bez zupy egzystencja jest do niczego” ;-) Co mi zostało? Gotuję te zupy, gotuję prawie codziennie. Staram się wykorzystywać sezonowe warzywa, dlatego w koperkowej kuchni powstała pyszna Zupa kalafiorowa z młodego kalafiora, z koperkiem oczywiście :-)


środa, 5 czerwca 2013

Kompot z rabarbaru i jabłek

Kompot z rabarbaru, to zaraz za wigilijnym kompotem z suszu, taka kompotowa klasyka ;-)

Czysty kompot, z samego rabarbaru, jest bardzo cierpki, żeby dało się go pić, trzeba dodać naprawdę sporo cukru. Dlatego ja do kompotu dodaję też słodkie jabłka. Smak jabłek znakomicie komponuje się z rabarbarem no i cukru dodaje się już mniej. Na blogu Kwestia Smaku znalazłam fajny sposób na przygotowanie rabarbaru do kompotu, który sprawdza się znakomicie, a Kompot z rabarbaru i jabłek wyszedł pyszny.



sobota, 1 czerwca 2013

Botwinka z jogurtem

Po tej przeraźliwie długiej zimie nie możemy nacieszyć się świeżymi, pachnącymi, wiosennymi warzywami. Młoda kapusta, rzodkiewka, ogórki gruntowe, kalarepka, a teraz przyszła pora na botwinkę. Żeby było szybko i, żeby smak młodziutkich buraczków nie został zagłuszony zrobiłam taką oto Botwinkę z jogurtem.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...