Na specjalne życzenie mojego męża- pizza na grubym cieście. Ta pizza, to takie dość luźne nawiązanie do
kuchni włoskiej- w związku z konkursem „Inspiruj się kuchniami świata, gotuj z
Roleskim”. Mało włoskie, grube, drożdżowe ciasto, do tego hiszpańska kiełbasa i
pomidory prosto z działki mojej teściowej :) No, ale w konkursie chodzi o inspirowanie
się kuchniami świata :) A tak zupełnie przy okazji to-
Konkurs „Podróże Pani
R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski:
http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć
pomysł!
Jak już wspomniałam pizzę na grubym cieście zażyczył sobie mój
koperkowy mąż. Do ciasta przemyciłam trochę otrębów, żeby było zdrowiej. Z
dodatkami, jak zwykle zresztą, miałam wolną rękę. Sos pomidorowy z dodatkiem
musztardy indiańskiej- to taka dość delikatna musztarda wymieszana z
koncentratem pomidorowym. Wśród dodatków nie mogło zabraknąć oliwek- Mała „I”,
tak je uwielbia, że z oliwkami jest gotowa zjeść prawie wszystko :) Zresztą co
tu dużo mówić, Pizza z kiełbasą chorizo wyszła pyszna :)
Składniki:
Ciasto:
50g drożdży
Szklanka ciepłej wody
Łyżka cukru
½ kg mąki pszennej
2 łyżki otrębów pszennych
½ łyżeczki soli
Jajko
¼ szklanki oleju
Sos:
½ kg pomidorów
½ łyżki oleju
½ cebuli
Ząbek czosnku
5cm kawałek pora
½ łyżeczki suszonej bazylii
½ łyżeczki suszonego oregano
Sól
Pieprz
2 łyżki musztardy indiańskiej
ROLESKI
Dodatki:
50g kiełbasy chorizo
100g żółtego sera w plasterkach
30g zielonych oliwek
30g czarnych oliwek
Pomidor
125g mozzarelli w kulkach
Łyżeczka suszonej bazylii
½ łyżeczki suszonego oregano
Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Drożdże
rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kwadrans. Potem
dosypujemy mąkę, otręby, sól, wbijamy jajko i wlewamy olej. Ciasto wyrabiamy,
aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie jednolite. Jeżeli po 10
minutach wyrabiania nie przestaje się lepić, możemy dosypać nieco mąki. Z
ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do
wyrośnięcia.
W tym czasie robimy sos. Cebulę i
czosnek po obraniu drobniutko siekamy. Pora kroimy w półplasterki. Warzywa
podsmażamy na oleju, dodając sporą szczyptę soli. Jak cebula się zeszkli, do
dodajemy obrane, pokrojone w kostkę pomidory (żeby było je łatwo obrać, dobrze
jest je wcześniej sparzyć wrzątkiem). Mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez
ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy musztardę indiańską, zioła i doprawiamy do
smaku solą i pieprzem.
Dużą blachę wykładamy papierem do
pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę i smarujemy sosem. Przykrywamy żółtym
serem pokrojonym na plastry i układamy resztę składników pokrojonych wcześniej
na plasterki, tj. obranego pomidora, kiełbasę chorizo, oliwki i mozzarellę. Wszystko
posypujemy suszonymi ziołami. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180
stopni i pieczemy przez 20 minut.