piątek, 23 marca 2012

Makaron z tuńczykiem i kukurydzą

Poszukiwania wiosny na dalekiej północy trwają. Niby żurawie krzyczą każdego ranka, kilka ptasich kluczy przeleciało za oknem, raz nawet jeden bocian się zabłąkał, ale co z roślinami? Ani jednego krokusa, trawniki nadal szaro-brązowe, a drzewa zapomniały o konieczności wypuszczenia pąków! Ale ciągle szukamy, każdego dnia na słonecznych spacerach z moją maleńką córeczką wypatrujemy wiosennych akcentów. Przez to niestety, a może stety, zostaje mniej czasu na gotowanie. Przygotowanie obiadu w pół godziny, który zniknie w kwadrans? Tak, to możliwe, zapraszam na Makaron z tuńczykiem i kukurydzą.

Składniki:
500g makaronu (u mnie świderki)
Puszka tuńczyka w oleju
Cebula
Puszka kukurydzy
Puszka krojonych pomidorów bez skórki
Garść świeżych listków bazylii
Sól
Pieprz
Parmezan lub inny twardy ser

Wykonanie:
Makaron gotujemy na półtwardo.
Cebulę kroimy w pióra, wrzucamy na patelnię, dodajemy tuńczyka i smażymy chwilę, mieszając od czasu do czasu. Jak cebula się lekko zeszkli, dorzucamy odsączoną kukurydzę, mieszamy i po 2 minutach dodajemy pomidory. Całość dokładnie mieszamy, smażymy na niewielkim ogniu przez 5 minut, dodajemy posiekaną bazylię i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos mieszamy z odcedzonym makaronem i posypujemy startym serem.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...